Solony dorsz zapiekany z brokułami

Solony dorsz zapiekany z brokułami

Sok pomarańczowy nadaje tej potrawie orzeźwiającego smaku. Tak przygotowaną rybę proponujemy podać z purée z ziemniaków.

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 2

Składniki

Liczba porcji

Sos

Podawać z

Sposób

  • Rozgrzać piekarnik do 200 °C.

  • Rybę pokroić na porcje.

  • Brokuły podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w cienkie słupki.

  • Wycisnąć sok z pomarańczy, zagotować. Brokuły i marchewkę gotować w soku przez kilka minut.

  • Warzywa wyjąć z soku i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego; sok zachować.

  • Rybę ułożyć na warzywach, posypać tartą skórką pomarańczową i pieprzem.

  • Piec około 15 minut, aż ryba będzie miękka.

Sok

  • Sok pomarańczowy lekko podgrzać i stopniowo dodawać masło, aż sos zgęstnieje. Nie gotować.

  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Podawać z sosem i purée z ziemniaków.