Zupa z dorsza, krewetkami i koprem włoskim

Zupa z dorsza, krewetkami i koprem włoskim

Koper włoski i dorsz to wspaniałe połączenie w zupie. Kilka krewetek sprawi, że zupa będzie wyjątkowo smaczna i sycąca.

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 5

Składniki

Liczba porcji

Koper włoski

Sposób

  • Myjemy, oczyszczamy koper włoski i kroimy go na cienkie paski.

  • Wybieramy osiem ładnych plastrów do marynaty.

  • Mieszamy oliwę, sól, sok z cytryny i wkładamy do marynaty osiem plastrów kopru włoskiego.

  • Lekko smażymy szalotkę i resztę kopru włoskiego na oleju, aż cebula zmięknie.

  • Dodajemy białe wino, bulion warzywny, sambal oelek i przyprawy.

  • Gotujemy koper włoski na miękko, ok. 10 minut.

  • Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.

  • Miksujemy zupę, przy pomocy blendera.

  • Kroimy dorsza na porcje, wkładamy go do zupy i doprowadzamy do wrzenia.

  • Zostawiamy zupę na 5 minut.

  • Wkładamy krewetki i koper włoski do ogrzanych głębokich talerzy i nalewamy zupę.