Cały pieczony halibut z warzywami korzeniowymi

Cały pieczony halibut z warzywami korzeniowymi

Halibut pieczony w całości jest soczysty i delikatny. To świetny i prosty sposób przygotowania jedzenia dla większej ilości osób. Z ziołami i sezonowymi warzywami korzeniowymi stanowi dobry i zdrowy posiłek.

Trudny Trudny
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Parsley butter

Podawać z

Sposób

  • Rozgrzać piekarnik do 200oC.

  • Oczyścić rybę, odciąć głowę i  ogon. Odciąć płetwy i ściągnąć skórę.

  • Rozmieszać wodę z solą i włożyć rybę do zalewy na ok.8 minut. Wyjąć rybę i dobrze ją osuszyć.

  • Lekko zrumienić halibuta na oleju z masłem i posypać ją pieprzem.

  • Włożyć halibuta do natłuszczonego żaroodpornego naczynia razem z posiekaną pietruszką.

  • Posypać halibuta skórką otartą z cytryny i skropić go sokiem z cytryny.

  • Polać rybę białym winem i upiec w piekarniku, aż będzie gotowa, przez ok.15 minut.

Masło z Sandefjord

  • Zagotować kremówkę aż zgęstnieje i roztrzepać w niej masło podzielone na małe porcje.

  • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a tuż przed podaniem, zmieszać z posiekaną natką.

Dodatki

  • Pokroić marchewki, korzeń pietruszki i brukiew w słupki i ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie.

Podawać halibuta na warzywach, posypanego porem, z masłem z Sandefjord i ugotowanymi ziemniakami.