Halibut  z piekarnika

Halibut z piekarnika

Kiedy  chcemy przygotować jedzenie dla większej ilości osób, pieczony, cały halibut jest dobrym rozwiązaniem. Podaj go z masłem pietruszkowym, ziemniakami i sosem z pieczeni. Zaimponujesz swoim gościom.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Herb butter

Podawać z

Sposób

  • Nagrzać piekarnik do 220oC.

  • Oczyścić i umyć halibuta

  • Dobrze oskrobać skórę i ponacinać ją na kwadraty, tak jak pokazano na zdjęciu.

  • Posmarować halibuta sokiem z cytryny i sporą ilością oliwy.

  • Posypać solą i mieszanką pieprzu.

  • Położyć rybę na papierze do pieczenia w piekarniku i piec go przez 20-45 minut, w zależności od wielkości.

Masło pietruszkowe

  • Roztrzepać masło w temperaturze pokojowej tak, by napowietrzyło się.

  • Natkę i czosnek rozetrzeć w blenderze na purée, dodając stopniowo oleju słonecznikowego.

  • Zetrzeć parmezan i dodać do zmiksowanej pietruszki.

  • Dobrze rozmieszać  zmiksowaną pietruszkę z masłem, doprawić  solą i pieprzem.

  • Uformować masło z dodatkami tak, by powstał niewielki wałek, zawinąć go w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki, żeby stężało przed podaniem.

Podawać halibuta z masłem pietruszkowym, ziemniakami i sosem, który powstał w czasie pieczenia ryby.