Halibut pieczony z szynka parmeńską i kremowym sosem z parmezanu

Halibut pieczony z szynka parmeńską i kremowym sosem z parmezanu

Ciekawa kombinacja norweskiego halibuta, włoskiej szynki parmeńskiej i kremowego sosu z parmezanu. Podaje się z sezonowymi jarzynami i z makaronem lub ziemniakami, do wyboru.

Trudny Trudny
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sos

Podawać z

Sposób

  • Pokroić filet na porcje.

  • Położyć po listku szałwii na każdej porcji ryby, podzielić plastry szynki na dwie części owinąć je wokół ryby

  • Usmażyć rybę na średnio rozgrzanym maśle, tak by była soczysta ale usmażona, ok.2 minuty z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości filetów.

  • Można użyć termometru do pieczenia, ryba jest gotowa, kiedy ma wewnątrz 50oC.

Sos parmezanowy

  • Posiekać szalotkę i zeszklić ją lekko na maśle.

  • Dodać białe wino i listki szałwii i gotować aż wywar zredukuje się do około jednej czwartej.

  • Wlać śmietankę kremową i gotować sos na małym ogniu przez ok. 5 minut.

  • Dodać tarty parmezan tuż przed podaniem.

  • Doprawić solą i pieprzem.

Podawać rybę z sosem parmezanowym, groszkiem cukrowym i ziemniakami.