Halibut w sosie holenderskim

Halibut w sosie holenderskim

Soczysty halibut z kapustą, marchewką salsa i szparagami to wyjątkowo smaczne danie. Podaj je swoim gościom z sosem holenderskim i ziemniakami z pietruszką.

Trudny Trudny
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sos holenderski

Podawać z

Sposób

  • Pokroić halibuta na porcje.

  • Rozmieszać sól w wodzie i włożyć halibuta na ok. 20 minut do zalewy.

  • Osuszyć rybę papierowym ręcznikiem, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

  • Zagotować wodę i włożyć do niej kawałki ryby, po kilku minutach zmniejszyć temperaturę. Bardzo ważne jest, by woda nie zagotowała się, bo inaczej ryba będzie sucha.

  • Pozostawić rybę w wywarze przez 8-12 minut w zależności od grubości porcji.

  • Podzielić szparagi na połówki i pokroić kapustę w cienkie paski.

  • Do rondla wlać trochę wody i dodać masło, zagotować, włożyć szparagi i całe marchewki. Poddusić przez ok. 2 minuty.

  • Dołożyć kapustę i inne jarzyny, zakryć garnek pokrywką i poddusić, aż jarzyny zmiękną.

Sos holenderski

  • Roztrzepać żółtka.

  • Wlać do rondla ocet jabłkowy i gotować, aż prawie cały wyparuje.

  • Dodać wodę i wymieszać z żółtkami.

  • Roztrzepywać parującą wodę przez 4-8 minut, aż żółtka zgęstnieją.

  • Dodać stopniowo, stopione, sklarowane masło. Jeśli sos będzie za gęsty lub rozwarstwia się, można dodać trochę letniej wody.

  • Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

 Dodatki

  • Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.

  • Dodać masło i posiekaną natkę pietruszki.

Podawać halibuta z uduszonymi na maśle jarzynami, sosem holenderskim i ziemniakami z pietruszką.

Wskazówka: Użyj grubych filetów, które można pokroić na równe kawałki. Grubość jest ważna dla zachowania soczystości ryby po pokrojeniu.