Halibut z woka

Halibut z woka

Wok i owoce morza dobrze do siebie pasują. Halibut nadaje się do woka, ponieważ jest smaczną rybą o zwartym mięsie. Dodaj do potrawy ulubione jarzyny i podawaj z ryżem

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Podawać z

Sposób

  • Halibuta pokroić w kostkę.

  • Dodać sól do wody, włożyć  kawałki halibuta do zalewy solnej i pozostawić je tam na ok.10 minut.

  • Wyjąć filety z wody, opłukać i dobrze osuszyć papierem

  • Posiekać chili i kolendrę, zmieszać je z sosem sojowym i nasionami sezamu.

  • Przełożyć kostki halibuta do tej marynaty i pozostawić je w niej na 2-3 godziny, a następnie wylać marynatę.

  • Zetrzeć na paski cebulę, selera, rzodkiew i marchew.

  • Usmażyć halibuta na oleju w ciepłym woku przez ok.2 minuty, wyjąć go i nie pozwolić, by wystygnął.

  • Podsmażyć  w woku, przez ok.30 sekund cebulę, selera i rzodkiew.

  • Dodać marchew, szpinak, kiełki fasoli i szybko podsmażyć przez 1-2 minuty.

  • Dodać do wywaru rybnego, zagotować go i ewentualnie zaciągnąć skrobią kukurydzianą.

  • Doprawić sos sosem sojowym, natką i odrobiną soli.

  • Włożyć rybę z powrotem na patelnię.

 Podawać z ryżem jaśminowym, sosem sojowym i słodkim sosem chili.