Halibut ze świeżą sałatą i kremem chrzanowym

Halibut ze świeżą sałatą i kremem chrzanowym

Zaimponuj swoim gościom przygotowując odświętny obiad. Na pewno dostarczysz im wielu kulinarnych wrażeń, podając pieczonego halibuta, krem chrzanowy i świeżą, chrupiącą sałatę.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sałatka

Sos

Horseradish cream

Podawać z

Sposób

  • Rozgrzać piekarnik do 200oC.

  • Pokroić halibuta na równe porcje i włożyć je do wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy skórą do dołu.

  • Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z pomarańczy, polać sokiem filety i posypać je skórką i solą. Odstawić rybę na ok. 30 minut.

  • Rozdzielić masło na kawałki ryby, zakryć folią aluminiową i upiec, aż będzie prawie gotowa przez ok. 10 minut. Jeśli używasz termometru do pieczenia, temperatura w środku potrawy powinna wynieść 45 stopni.

Sałatka

  • Podzielić ogórek na połówki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.

  • Obrać pomarańczę i pokroić  ósemki pomarańczy w kostkę.

  • Posiekać czerwoną cebulę, pociąć  sałatę i  grubo pokroić pietruszkę.

  • Zmieszać razem wszystkie składniki sałatki.

Dressing

  • Uprażyć orzechy na suchej patelni i rozkruszyć je palcami na spore kawałki.

  • Zmieszać razem ocet jabłkowy, miód i oliwę. Doprawić solą i pieprzem.

Sałatę posypać orzechami i polać dressingiem.

Krem chrzanowy

  • Ubić na sztywno créme fraîche,  zetrzeć chrzan na drobnej tarce, wymieszać z musztardą i posiekanym szczypiorkiem.

  • Doprawić krem sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Podawać halibuta z sałatą, kremem chrzanowym i gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.