Pieczony halibut z kurkami

Pieczony halibut z kurkami

Skorzystaj z darów jesieni i przygotuj pieczonego halibuta z duszonymi kurkami i smacznym sosem z tegorocznych jagód. Podaj z ziemniakami pieczonymi w soli i smacznym napojem.

Trudny Trudny
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Blueberry sauce

Ziemniaki

Chanterelle stew

Sposób

  • Nastawić piekarnik na 180oC.

  • Oczyścić skórę halibuta, posypać mięso solą i pozostawić na 5-10 minut.

  • Opłukać sól, dobrze osuszyć rybę i pokroić ją na porcje.

  • Zrumienić rybę od strony skóry przez ok. 5 minut na maśle.

  • Obrócić rybę i smażyć przez około minutę z drugiej strony.

 

Sos jagodowy

  • Gotować jagody w bulionie mięsnym przez ok. godzinę, aż rosół nabierze smaku jagód.

  • Przecedzić i wygotować sos do około połowy objętości.

 

Ziemniaki pieczone w soli

  • Wyszorować i osuszyć ziemniaki, włożyć je do żaroodpornej formy ze sporą ilością soli morskiej na dnie.

  • Posypać ziemniaki solą i piec je w piekarniku aż będą miękkie, przez ok.30 minut, w zależności od ich wielkości.

  • Przed podaniem, odsypać nadmiar soli.

 

Duszone kurki

  • Pokroić kurki na mniejsze kawałki, posiekać szalotkę i  usmażyć na złoto na maśle.

  • Dodać białego wina i sok z cytryny i prawie wygotować.

  • Dodać śmietanę i poddusić kurki aż zgęstnieją.

  • Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.

  • Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.

Podawać rybę z sosem jagodowym, ziemniakami pieczonymi w soli i duszonymi kurkami.