Rolada z halibuta z ziołami i  marchewkami pomarańczowymi

Rolada z halibuta z ziołami i marchewkami pomarańczowymi

W tym przepisie, halibuta przyrządzamy z ziołami, chili i czosnkiem. Dodatkiem są glazurowane w pomarańczach i miodzie marchewki. To danie, którym łatwo zaimponujesz swoim gościom.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Marchew

Podawać z

Sposób

  • Rozgrzać piekarnik do 180oC.

  • Posiekać zioła, chili i czosnek, pokroić cebulę ze szczypiorem na plasterki. Rozmieszać z solą, rozłożyć na filetach i zawinąć. Najlepiej użyć wykałaczek do spięcia roladek.

  • Roladki posypać z wierzchu ziołami i włożyć je do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Ewentualnie wsadzić termometr do ich najgrubszej części.

  • Upiec halibuta w piekarniku na dolnej kratce przez ok. 10 minut lub do momentu, kiedy termometr wskaże 50 stopni.

Marchewki

  • Wycisnąć sok z pomarańczy i posiekać rozmaryn.

  • Stopić masło w garnuszku, dodać do niego miód, sok z pomarańczy i rozmaryn.

  • Dodać marchewki i poddusić je, aż zmiękną.

  • Przed podaniem, posypać solą i pieprzem.

Podawać roladki z pomarańczowymi marchewkami i ziemniakami upieczonymi w piekarniku.