Tarta ze skorupiakami

Tarta ze skorupiakami

Prosta i smaczna tarta z krabami, krewetkami i małżami. Można ją podawać na zimno, jako przystawkę lub jako osobne danie z pomidorkami cherry i dobrym chlebem.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Ciasto

Podawać z

Sposób

  • Rozgrzać piekarnik do 200oC.

  • Wyjąć mięso kraba ze skorupy, odcedzić na sicie, z ewentualnej zalewy, krewetki i małże.

  • Roztrzepać dokładnie jajka ze śmietaną, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem Cayenne.

Ciasto

  •  Zagnieść mąkę pszenną z masłem i wodą, wyrobić ciasto.

  • Dodać łyżkę zimniej wody, jeśli ciasto wydaje się zbyt suche.

  • Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.

  • Dobrze ponakłuwać ciasto i wstawić je na ok.30 minut do lodówki.

  • Zapiec ciasto na środkowej półce piekarnika przez ok.12 minut.

  • Rozdzielić  mięso krabów, krewetki i małże na cieście i zalać śmietaną rozmieszaną z jajkami i przyprawami.

  • Zapiec  ciasto na najniższym poziomie piekarnika, aż nadzienie stężeje przez ok. 25 minut.

Podawać tartę na ciepło z pomidorkami cherry i chlebem.