Troć z sosem jabłkowym

Troć z sosem jabłkowym

Troć z piekarnika ze świeżym sosem jabłkowym jest przepisem na świąteczny obiad. W sezonie, użyj kwaśnych, norweskich jabłek.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sos

Podawać z

Sposób

  • Posypać filety solą i smażyć je z jednej strony na słabym ogniu przez dłuższy czas, ok. 20 minut, aby powierzchnia się skarmelizowała.

  • Uprażyć orzeszki pinii na suchej patelni.

Sos

  • Obrać jabłka i pokroić je w kostkę, posiekać szalotkę.

  • Szalotkę włożyć do rondla z białym winem i zagotować do konsystencji syropu.

  • Dodać  kremówkę, zagotować i dodać kilka kostek jabłka.

  • Wymieszać z masłem, stopniowo je dodając, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

  • Przecedzić sos i doprawić solą i pieprzem.

  • Dodać resztę kostek jabłka przed podaniem.

Podawać troć posypaną orzeszkami pinii, z sosem jabłkowym, ugotowanym groszkiem i ziemniakami.