Grillowane szaszłyki z łososia z gremolatą

Grillowane szaszłyki z łososia z gremolatą

Do szaszłyków z łososia dodaje się gremolatę, specjał pochodzący z Włoch, zrobiony z natki pietruszki, czosnku i cytryny. Łatwe i pyszne!

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 3

Składniki

Liczba porcji

Gremolata

Sposób

  • Rozgrzać grill.

  • Filet z łososia pokroić w kostkę o grubości około 3 cm, przełożyć do miski i zalać olejem rzepakowym, wymieszać.

  • Kawałki łososia nabić na szpikulce.

  • Posypać solą i pieprzem, grillować po 2 minuty z każdej strony.

Gremolata

  • Natkę pietruszki i czosnek drobno posiekać.

  • Umyć i osuszyć cytrynę; zewnętrzną część skórki zetrzeć na tarce.

  • Zmieszać skórkę cytrynową z natką i czosnkiem.

Szaszłyki z łososia podawać z gremolatą.

Wskazówka: Drewniane szpikulce do szaszłyków przed użyciem należy moczyć w wodzie przez około 30 minut.