Marynowany łosoś norweski z purée z borówek

Marynowany łosoś norweski z purée z borówek

Połączenie łososia norweskiego i purée z borówek zapewni niesamowite przeżycie kulinarne. Tym daniem można zaimponować gościom, podając jako przystawkę lub część głównego dania.

Trudny Łatwy
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Purée z borówek

Salsa z liczi i wiśni

Sposób

  • Do oliwy z oliwek dodać tymianek, rozmaryn, ziarna kolendry, sól i pieprz; wymieszać.

  • Filet z łososia norweskiego zalać marynatą. Marynować przez całą noc w lodówce.

  • Łososia norweskiego usmażyć po obu stronach na rozgrzanej patelni. Ryba powinna być w środku lekko surowa, a tylko na zewnątrz usmażona.

Purée z borówek

  • Zetrzeć czosnek, czerwoną cebulę drobno posiekać. Zmiksować z pozostałymi składnikami w malakserze. Schłodzić przed podaniem.

Salsa z liczi i wiśni

  • Liczi i czerwoną cebulę pokroić na cienkie plastry. Z wiśni usunąć pestki, pomidory zblanszować.

  • Pozostałe składniki na salsę wymieszać w misce, dodać skórkę i sok z cytryny oraz nieco słodkiego wina; schłodzić.

  • Łososia norweskiego pokroić na kawałki o grubości około 1 cm, ułożyć na półmisku razem z salsą i purée z borówek.