Składniki
Przygotowanie
Przekroić filety z łososia na dwa takie same kawałki.
Połączyć sól, cukier i pieprz, wsypać na dno małej blaszki do pieczenia.
Koperek razem z łodyżkami grubo posiekać, dodać na dno blaszki. Na wierzchu położyć skórą do dołu jeden kawałek fileta z łososia norweskiego.
Posypać solą z cukrem i koperkiem. Na wierzchu położyć drugi kawałek fileta, szeroką częścią na węższej. Posypać resztą przypraw i koperkiem.
Lekko przycisnąć; włożyć do lodówki na dzień lub dwa. Codziennie przewracać.
Duże i grube filety trzymać w lodówce do 4 dni.
Przed podaniem filety oczyścić z przypraw i koperku.
Sos musztardowy
Ubijać żółtka z solą, aż zgęstnieją; powoli dodawać olej, szybko ubijając, podobnie jak przy robieniu majonezu.
Wmieszać cukier, ocet, pieprz i musztardę.
Tuż przed podaniem dodać koperek.
Sos można przechowywać w lodówce przez tydzień.
Rybę pokroić na cienkie plastry, polać sosem musztardowym. Podawać z sałatką i ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.