Łosoś norweski smażony z warzywami strąkowymi

Łosoś norweski smażony z warzywami strąkowymi

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

Wszystkie fasole, oprócz soczewicy, namaczamy na noc w zimnej wodzi. Następnie wodę odlewamy, całość zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Na patelni przesmażamy posiekaną  cebulę, dodajemy soczewicę i drobno pokrojoną dynię. Łączymy z odcedzonymi warzywami strąkowymi. Dodajemy przyprawy i zioła.

Łososia kroimy na 4 porcje.  Skórę nacinamy w paski. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, od strony skóry, do zarumienienia. Przekładamy rybę na drugą stronę i krótko smażymy, tak aby łosoś w środku pozostał lekko różowy. Usmażonego łososia podajemy na gorących warzywach, skropionych olejem. Danie dekorujemy świeżymi ziołami.