Łosoś norweski z pieczonymi ziemniakami w porach i sosem miodowym

Łosoś norweski z pieczonymi ziemniakami w porach i sosem miodowym

Zapiekany łosoś norweski w towarzystwie ziemniaków i pora. Całość uzupełniona przepysznym sosem miodowym.

Trudny Średni
Oceń 1 5 4,6

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie przez ok. 20 minut.

  • Odcedzamy, lekko studzimy, zgniatamy ręką i rozdzielamy delikatnie na środku.

  • Układamyw żaroodpornym naczyniu.

  • Myjemy dokładnie pory, odcinamy zieloną cześć, a białą kroimy w cieniutkie paseczki.

  • Rozpuszczamy masło na patelni ustawionej na małym ogniu.

  • Pory dusimy bez rumienienia przez ok. 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na ziemniaki.

  • W misce ubijamy lekko śmietanę z jajkami, dodajemy kawałeczki wędzonego łososia, otartą na drobnej tarce skórkę z cytryny i sok. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.

  • Masą zalewamy ziemniaki.

  • Na wierzchu układamy łososia norweskiego pokrajanego na 4 filety.

  • Pieczemy w rozgrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.

  • W miseczce ukręcamy miód z musztardą i olejem na gładki sos.

  • Dodajemy połowę drobno posiekanego kopru.

Wyjętą zapiekankę dekorujemy sosem i pozostałym koprem.