Łosoś norweski z salsą z pieczonej papryki na białych i zielonych szparagach

Łosoś norweski z salsą z pieczonej papryki na białych i zielonych szparagach

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Łososia norweskiego czyścimy z łusek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na 4 steki po ok. 200 g każdy.

  • Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w całości w piekarniku w temperaturze 180°C, do momentu aż skórka zacznie schodzić. Następnie wystudzamy, obieramy ze skóry i kroimy drobną kostkę.

  • Paprykę, posiekaną cebulę i kapary mieszamy z sokiem z cytryny, octem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • Szparagi obieramy i hartujemy we wrzątku, a następnie w  wodzie z lodem. Przesmażamy je na maśle z boczniakami, solimy. Wykładamy na talerz i całość obsypujemy kawałkami sera feta.

  • Łososia smażymy na patelni aż nabierze rumianego koloru, po czym nacieramy go pesto bazyliowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 8 minut.

Łososia układamy na szparagach i nakrywamy salsą z pieczonej papryki