Łosoś tikka masala

Łosoś tikka masala

Domowa tikka masala zrobi wrażenie na gościach. Chociaż przygotowanie sosu zajmuje sporo czasu, efekt będzie tego wart. Podawać z ryżem, warzywami i jogurtem.

Trudny Trudny
Oceń 1 5 5

Składniki

Liczba porcji

Podawać z

Sposób

  • Pokroić łososia na kostkę o wielkości 2 cm.

  • Imbir i czosnek drobno pokroić. Pokroić cebulę na cienkie plasterki.

  • Nasiona kardamonu oddzielić od łupinek i zmiażdżyć w moździerzu.

  • Cebulę dusić do miękkości w oleju z imbirem i czosnkiem.

  • Dodać przyprawy, mieszać około 2 minut.

  • Dodać śmietankę, purée z pomidorów i gorącą wodę.

  • Powoli doprowadzić sos do wrzenia, a następnie podgrzewać na małym ogniu 15 minut.

  • Doprawić do smaku solą i cukrem.

  • Do sosu dodać łososia i gotować około 5 minut.

Podawać z groszkiem cukrowym, papryką, jogurtem i ryżem jaśminowym.