Panierowany łosoś z sosem ziemniaczanym

Panierowany łosoś z sosem ziemniaczanym

Panierowany łosoś ma chrupką skorupkę i soczysty środek. Prosty obiad na każdy dzień. Podajemy z sosem ziemniaczanym i gotowanymi brokułami lub innymi warzywami.

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 4

Składniki

Liczba porcji

Sos

Podawać z

Sposób

  • Obieramy ziemniaki i kroimy w równą kostkę. Następnie gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie, odlewamy i odparowujemy.

  • Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podgrzewamy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.

  • Rozcieńczamy mlekiem tak, aby powstał gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ziemniaki oraz drobno posiekany koper i mieszamy.

  • Filet z łososia kroimy na 8 równych kawałków, najlepiej ukośnie. Starannie osuszamy

  • i doprawiamy solą i pieprzem

  • Ubijamy jajko, panierujemy w nim filety, a następnie obtaczamy w tartej bułce.

  • Podgrzewamy olej na patelni. Smażymy filety,  aż zbrązowieją i będą usmażone także w środku, czyli po 1-2 minuty po każdej stronie.

  • Podajemy z sosem ziemniaczanym i ugotowanymi brokułami.

Wskazówka:

  • Ważne jest, aby do smażenia użyć sporo,  dobrze rozgrzanego oleju. Dzięki temu ryba będzie miała chrupiącą skórkę, a w środku pozostanie soczysta. Ryba wchłonie mniej tłuszczu, jeżeli użyje się go dużo i przypilnuje, aby był wystarczająco ciepły.