Rosti ziemniaczano-grzybowe z wędzonym łososiem norweskim

Rosti ziemniaczano-grzybowe z wędzonym łososiem norweskim

Placuszki rosti z ziemniaków i grzybów boczniaków to doskonały pomysł na jesienny sezon grzybowy. Podane z wędzonym łososiem norweskim i śmietaną tworzą wyjątkową kompozycje smaków.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Ziemniaki w skórkach dokładnie myjemy, a następnie obieramy. Obranych ziemniaków już nie myjemy. Kroimy je w cienkie plasterki, a następnie paseczki.

  • Umyte boczniaki również kroimy w cienkie paski.

  • Ziemniaki łączymy z boczniakami, posiekanymi koperkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • Z uzyskanego ciasta na rozgrzanym oleju smażymy na złoto niewielkie placuszki – rosti.

  • Opłukane liście szpinaku, łączymy z rukolą i doprawiamy oliwą oraz sokiem z cytryny.

  • Gotowe placuszki dekorujemy wędzonym łososiem norweskim oraz śmietaną.

  • Podajemy z sałatą ze szpinaku i rukoli.