Smażony na patelni łosoś norweski z parmezanem

Smażony na patelni łosoś norweski z parmezanem

Łososia norweskiego można przygotować na wiele różnych sposobów.  To danie z łososia norweskiego, podane z ratatouille i sosem śmietanowo-parmezanowym, to pyszna propozycja na proszoną kolację.

Trudny Średni
Oceń 1 5 4

Składniki

Liczba porcji

Ratatouille

Sos

Sposób

Ratatouille

  • 1/3 szalotek posiekaj drobno, resztę zaś na większe kawałki.

  • Podsmaż, przez 2-3 minuty,  drobno posiekane szalotki, pomidory oraz passatę na gorącym oleju.

  • Zmniejsz ogień. Gotuj sos na wolnym ogniu przynajmniej pół godziny.

  • Pokrój warzywa w kostkę i dodaj je do sosu.  Pod koniec gotowania dodaj cebulę.

Sos śmietanowo-parmezanowy

  • Podgrzewaj śmietanę, aż jej objętość zredukuje się o połowę.

  • Wrzuć starty parmezan i mieszaj, aż połączy się ze śmietaną.

  • Przypraw solą i pieprzem.

Smażenie

  • Pokrój łososia norweskiego w plastry równej wielkości, oprósz delikatnie solą i smaż przez około 2 minuty z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru.

  • Podziel ratatouille na równe części i rozłóż je na podgrzanych talerzach. Na poduszkach z ratatouille ułóż po jednym filecie norweskiego łososia.

  • Do dekoracji użyj tapenady i odrobiny parmezanu. Podawaj z sosem śmietanowo-parmezanowym.