Smażony łosoś z zapiekanką z batatów i ziemniaków

Smażony łosoś z zapiekanką z batatów i ziemniaków

A gratin with sweet potato and potato is easier to make than you think, and is perfect for pan-fried salmon. Serve with sugar peas on the side.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Zapiekanka z batatów i ziemniaków

Podawać z

Sposób

  • Rozgrzać piekarnik do 200 °C.

  • Dokładnie zeskrobać łuskę ryby, stronę mięsa posypać solą, pozostawić na około 10 minut.

  • Osuszyć i pokroić na porcje.

  • Rozgrzać patelnię z olejem; rybę smażyć około 5 minut skórą do dołu, aż skóra będzie ciemnobrązowa i chrupiąca.

  • Przewrócić i smażyć jeszcze minutę.

Zapiekanka z batatów i ziemniaków

  • Obrać bataty i ziemniaki. Bataty pokroić w słupki, a ziemniaki na plasterki.

  • Gotować w mleku około 5 minut na średnim ogniu, pilnując, żeby mleko nie wykipiało i nie przypaliło się.

  • Przelać razem z mlekiem do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posolić i popieprzyć.

  • Posypać tartym serem. Piec około 30 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż wierzch się zarumieni.

Łososia podawać z zapiekanką i groszkiem cukrowym.