Skrei w mleku z duszoną kapustą włoską i chrupiącym bekonem

Skrei w mleku z duszoną kapustą włoską i chrupiącym bekonem

Danie ze Skrei'a serwowanego z duszoną kapustą włoską i chrupiącym bekonem.

Trudny Średni
Oceń 1 5 3

Składniki

Liczba porcji

Jarmuż Cappuccino

Podawać z

Sposób

  • Filet ze Skrei’a  kroimy na 4 części. Rybę posypujemy grubą solą i odstawiamy na ok. 20 min.

  • Następnie spłukujemy nadmiar soli i osuszamy Skrei’a na papierowym ręczniku.

  • W szerokim rondlu podgrzewamy mleko z wyciśniętym czosnkiem, posiekanym koprem włoskim, gałązkami tymianku oraz nasionami kolendry.

  • Uważamy, aby mleko nie zagotowało się. Następnie delikatnie, łyżką cedzakową, umieszczamy w garnku z mlekiem filety ze Skrei’a i trzymamy je na wolnym ogniu ok. 5-6 minut (do momentu ścięcia się ryby).

  • Gotową rybę delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy.

Duszona kapusta

  • Kapustę i koper włoski szatkujemy.

  • Na patelni smażymy posiekaną cebulę, podlewamy winem lub octem, odparowujemy.

  • Następnie dodajemy kapustę i koper włoski.

  • Dodajemy śmietanę i dusimy na małym ogniu ok. 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem.

Chrupiący bekon

  • Plastry bekonu smażymy na suchej patelni, aż staną się chrupkie.

Skrei’a serwujemy na plasterku bekonu lub rozkruszamy go i posypujemy rybę chrupiącymi kawałkami.