Skrei z szynką dojrzewającą, pieczarkami i puree z pietruszki

Skrei z szynką dojrzewającą, pieczarkami i puree z pietruszki

Wspaniały przepis na Dorsza Norweskiego Skrei, w którym filety z ryby owijamy dojrzewającą szynką i nadziewamy je pesto i bazylią. Danie doskonale współgra z pieczarkami i puree z pietruszki.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Puree z pietruszki

Podawać z

Sposób

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

  • Filet ze Skrei’a pokroić na 4 równe części, pozbyć się ości.

  • Każdy kawałek posmarować pesto i ułożyć na nim po 2 listki bazylii.

  • Filety złożyć na pół i każdy owinąć 2 plasterkami szynki, tak aby uzyskać ruloniki, które obsmażamy na gorącym maśle do momentu aż zbrązowieją – ok. 1-2 min.

  • Następnie przełożyć rybę do nagrzanego piekarnika, nastawionego na funkcję grill i piec jeszcze przez ok. 5-7 minut.

Puree z pietruszki

  • Obrany i umyty korzeń pietruszki gotujemy do miękkości w 0,5 litra mleka.

  • Następnie pietruszkę miksujemy wraz z miodem, solą i białym pieprzem do smaku.

  • Powoli dodajemy mleko, w którym gotowała się pietruszka, aż do uzyskania ulubionej konsystencji puree. 

  • Umyte pieczarki dzielimy wzdłuż na 4 części.

  • Lekko brązowimy je na suchej patelni, a następnie smażymy na maśle na złoto.

Podawać z

Po upieczeniu każdy rulonik przecinamy ostrym nożem na 2 części. Serwujemy z puree, pieczarkami oraz listkami rukoli.