Śledź norweski na żytniej grzance z wiosennym sosem tatarskim

Śledź norweski na żytniej grzance z wiosennym sosem tatarskim

Propozycja na smaczną wiosenną przekonskę z marynowanego śledzia norweskiego, podanego na grzankach z własnoręcznie przygotowanym sosem tatarskim. Świerze ważywa, zioła i przyprawy nadają potrawie lekkiego i pełnego smaku. 

Trudny Łatwy
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Marynata

Tartar sauce

Sposób

Marynata

  • Pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy oraz imbir razem utrzeć.

  • Sprawione śledzie osuszyć na papierowym ręczniku. 

  • Następnie dokładnie oprószyć mieszanką przypraw. Pozostawić na min. dobę. 

  • Wszystkie zioła drobno posiekać i wymieszać z olejem. Zalać nim śledzie.

Sos i grzanki

  • Warzywa pokroić w kostkę.

  • Jogurt wymieszać z musztardą, przyprawami i posiekanym koperkiem 
i szczypiorkiem. Połączyć z warzywami.

  • Kromki pieczywa żytniego delikatnie podsmażyć na patelni. 

  • Osuszone z nadmiaru olej śledzie pokroić w romby.

  • Ułożyć na grzance i podawać z sosem tatarskim.