Śledź norweski z maślanką chrzanową

Śledź norweski z maślanką chrzanową

Śledź norweski serwowany z maślanką chrzanową. Pyszna propozycja, która sprawdzi się również na świątecznym stole.

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 5

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie – do momentu usunięcia z nich nadmiaru soli.

  • Zagotować 250 ml wody, dodać ocet jabłkowy, pokrojone na ćwiartki cebule, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy. Chwilę pogotować.

  • Następnie zalewę schłodzić, zalać nią osuszone filety śledziowe, dodać plastry cytryny, koperek i odstawić na dobę w chłodne miejsce.

  • Maślankę połączyć ze świeżo startym chrzanem i również odstawić na dobę do lodówki. 

  • Po wyjęciu odcedzić ją z wiórek chrzanu. 

  • Śledzie wyjąć z zalewy i podawać z maślanką, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą, świeżym ogórkiem, listkami boćwiny i gałązkami świeżego koperku.