Śledź w śmietanie z jabłkiem

Śledź w śmietanie z jabłkiem

Śledź w śmietanie jest w Norwegii tradycyjną potrawą podawaną zwykle z chlebem na śniadanie. Przedstawiamy przepis na wariant z jabłkiem i musztardą dijon.

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 4

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Należy spróbować filetów śledziowych; jeżeli są zbyt słone, na kilka godzin włożyć je do wody lub mleka.

  • Pokroić filety na niewielkie kawałki.

  • Zetrzeć jabłko, zmiksować z kwaśną śmietaną, musztardą, cukrem i octem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

  • Wymieszać śledzia z sosem.

  • Przełożyć do słoika, słoik zamknąć.

  • Tak przyrządzonego śledzia można podać w dniu przyrządzenia.

Przechowywać w lodówce około tygodnia.