Śledzie norweskie w sosie koperkowym z młodymi ziemniakami

Śledzie norweskie w sosie koperkowym z młodymi ziemniakami

Młode ziemniaczki to doskonałe uzupełnienie dla śledzia norweskiego. Łagodny, lekko słodkawy smak idealnie współgra z mocniejszym aromatem ryby. Danie uzupełniamy o własnoręcznie przygotowany sos koperkowy.

Trudny Łatwy
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie – do momentu usunięcia z nich nadmiaru soli. Odsączyć.

  • Przełożyć śledzie łodygami kopru, plastrami cytryny i odstawić na kilka godzin.

  • Miód ubijać razem z musztardą, octem. Dodawać powoli olej.

  • Na koniec dodać do sosu zmiksowany koperek.

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach z liśćmi laurowymi, obsmażyć na maśle na złoty kolor.

  • Śledzie podawać z sosem koperkowym, ziemniakami smażonymi i świeżo mielonym czarnym pieprzem.