Marynowany śledź z jabłkiem i musztardą

Marynowany śledź z jabłkiem i musztardą

Marynowany śledź to tradycyjne danie norweskie, które można przyrządzać na wiele sposobów – tu proponujemy wersję w musztardzie, z kawałkami jabłka.

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 3,33333333333333

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Osuszyć śledzia ręcznikiem papierowym i pokroić na niewielkie kawałki.

  • Jabłko i cebulę pokroić w kostkę, koperek drobno posiekać.

  • Wymieszać koperek, musztardę, cukier, ocet, olej i kwaśną śmietanę.

  • Doprawić sos solą i pieprzem, można też dodać nieco cukru i ocet.

  • Wymieszać sos z jabłkiem i cebulą.

  • Śledzia i sos ułożyć warstwowo w słoiku, słoik zamknąć.

  • Przed podaniem włożyć do lodówki na kilka godzin.

Przechowywać w lodówce około tygodnia.