Wytrawne babeczki z duszonymi porami i śledź norweski w koperku

Wytrawne babeczki z duszonymi porami i śledź norweski w koperku

Wiosenna propozycja lekkiej i smacznej potrawy na bazie śledzia i porów. Świetnie sprawdzi się na weekendowym rodzinnym obiedzie.

Trudny Trudny
Oceń 1 5 5

Składniki

Liczba porcji

Marynata

Ciasto

Sposób

Marynata

  • Cebulę pokroić w grube plastry, sparzyć  i odstawić.

  • Zagotować wodę z octem, łodygami z koperku, przyprawami.

  • Do gotowej zalewy dodać sparzoną cebulę. 

  • Sprawione śledzie zalać zimną zalewą, odstawić na min. dobę.

  • Przed podanie wyjąć śledzie z zalewy, posypać koperkiem, zalać olejem i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Babeczki

  • Z mąki, masła, żółtek i szczypty soli  zagnieść  kruche ciasto. Odstawić na chwilę, aby odpoczęło.

  • Następnie rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek, uprzednio smarując je masłem. Piec w 180°C przez ok. 15 min.

  • Białe części pora pokroić w plastry i przesmażyć na maśle.

  • Jajka wymieszać ze śmietaną, tartym serem i doprawić.

  • Połączyć z przesmażonymi porami.

  • Masę wylać na podpieczone ciasto i zapiec.

Śledzia podawać w towarzystwie babeczek z porami.