Jak sprawdzić, czy ryba jest dobrej jakości

Jak sprawdzić, czy ryba jest dobrej jakości

Na każdym etapie, od rybaka lub hodowcy do handlarza ryb zachowane są normy jakości i przestrzegane procedury mające na celu zachowanie jakości ryby. Sami zobaczcie!

Przez świeżą rybę rozumiemy rybę, która została schłodzona, lecz nie była poddana dalszej obróbce ani przetwarzaniu przed dotarciem do sklepu. Jest to więc czysty surowiec, a jeśli chcesz sprawdzić jego jakość, zwróć uwagę na:

  • Błyszczenie skóry, ponieważ ryba powinna mieć ładną, lśniącą skórę. Jeżeli ryba leżała jakiś czas, skóra stanie się matowa.

  • Oczy powinny być czyste, lśniące i lekko wyłupiaste. Jeśli ryba jakiś czas leżała, oczy matowieją, szarzeją i nieco się zapadają.

  • Skrzela powinny mieć czysty, ładny czerwony kolor z wyraźnie zaznaczonymi blaszkami. Po jakimś czasie robią się bledsze na krawędziach i ściągają się.

  • Zwarta konsystencja - świeża ryba dobrej jakości ma zwartą konsystencję.