Pytania i odpowiedzi – świeża ryba

Pytania i odpowiedzi – świeża ryba

W celu zachowania jakości norweskiego surowca branża ryb i owoców morza przestrzega ścisłych procedur i wytycznych. Jeśli masz w związku z nimi jakieś pytania, może tu znajdziesz odpowiedź.

W roku 2010 wprowadzono nowe zasady w celu promowania norweskich ryb i owoców morza. Norweski konsument chce otrzymywać więcej informacji o kupowanej przez siebie żywności, dlatego ryba posiada oznaczenie gatunku, metody produkcji i pochodzenia. Świeża ryba oznaczona jest ponadto datą połowu i uboju.

Kto postanawia, że ryby i owoce morza mają być opatrzone datą połowu i uboju?

  • Przepisy wydaje Ministerstwo Rybołówstwa i Spraw Wybrzeża.

Czym różnią się data połowu i data uboju?

  • Pojęcia data połowu używamy w odniesieniu do ryb wolno żyjących, a pojęcia data uboju do ryb hodowlanych.

Co to jest świeża ryba?

  • Świeża ryba to taka, która została tylko schłodzona, nie jest więc gotowana, smażona, solona, marynowana, wędzona, zamrożona ani poddana jakiejkolwiek innej obróbce.

Jakie ryby i owoce morza powinny być oznaczone datą połowu lub uboju?

  • Żywe ryby, mrożone, rozmrożone, solone lub wędzone ryby nie muszą być oznaczone datą połowu/uboju. Te ryby powinny jednak posiadać oznaczenie mówiące, do jakiego należą gatunku, jak zostały wyprodukowane i skąd pochodzą. Skorupiaki nie muszą mieć tych oznaczeń.

Czym różni się ryba przed i po oznaczeniu?

  • Ryba nie różni się niczym. Jedyna różnica jest taka, że każdy konsument, który ją kupi, dowiaduje się, kiedy została złowiona lub zabita.

Dlaczego nie trzeba tak oznaczać gotowanych krewetek?

  • Gotowane krewetki to produkt przetworzony, a nie surowiec. Poza tym w przypadku krewetek obowiązuje odrębny system oznaczania, który zapewnia ich jakość.

Dlaczego nie trzeba tak oznaczać omułków?

  • Omułki - rodzaj małży - oznacza się według innego systemu, który równie zapewnia odpowiednią jakość.

Ile dni ryby zazwyczaj przechowywane są w chłodni?

  • To zależy od części kraju, w której się znajdujemy i od gatunku ryby. Niezależnie od tego, możesz mieć pewność, że ryba jest dobrej jakości, przez minimum tydzień lub dłużej.

Jak długo ryba na lodzie zachowuje przydatność do spożycia?

  • To zależy w pewnym stopniu od sezonu, ale przeciętna trwałość ryby to 10 dni od połowu lub uboju, uwaga – o ile są przechowywane w lodzie i prawidłowo się z nimi obchodzi w nieprzerwanym łańcuchu chłodniczym.

Jak długo mogę przechowywać rybę we własnej lodówce?

  • Ponieważ w lodówce panuje wyższa temperatura niż ta, którą ma lód w chłodni, nie przechowuj ryby dłużej niż dwa dni. Ryba to świeży produkt! Pamiętaj też, że długa jazda samochodem ze sklepu także wpływa na jej trwałość.

Po czym poznać rybę dobrej jakości?

  • Powinna pachnieć świeżością, mieć zwartą konsystencję, być lśniąca, mieć lśniącą skórę, lśniące i czyste oczy. Filet powinien być zwarty, lśniący i bez szczególnych rozwarstwień w mięśniach.

Czy każda świeża ryba ma taką samą trwałość?

  • Trwałość jest różna, w zależności od gatunku i sezonu. Łosoś, halibut i dorsz potrzebują kilku dni, aby nabrać naprawdę dobrego smaku, za to na przykład śledź i makrela często mają krótszy okres przydatności do spożycia. Dla wszystkich gatunków najważniejsze jest, aby obchodzono się z nimi we właściwy sposób, żeby były transportowane i przechowywane w niskiej temperaturze przez całą drogę z morza do sklepu.

Jaką rybę mam wybrać jako konsument?

  • Kup rybę, na jaką masz ochotę, okres dojrzewania może być różny w zależności od gatunku. Pamiętaj, aby zapytać o wskazówki, jak najlepiej przyrządzić rybę.

Czy ryby i owoce morza należy zjadać jak najszybciej?

  • Niekoniecznie. Przede wszystkim wszystkie ryby i owoce morza powinny być dobrej jakości. Do tego konieczna jest niska temperatura i odpowiednie procedury podczas transportu i magazynowania. Niektóre gatunki ryb osiągają najlepszą jakość kilka dni po połowie lub uboju. Innymi słowy muszą dojrzeć, tak jak mięso i dziczyzna.

Jakie gatunki powinny dojrzewać i dlaczego?

  • Jedną z najważniejszych cech produktów spożywczych jest smak i dobry posmak w ustach. Aby produkt osiągnął najwyższe walory smakowe, konsystencję i soczystość, zarówno mięso jak i niektóre ryby powinny dojrzeć. Dotyczy to między innymi takich gatunków jak łosoś, halibut, żabnica i ryby dorszowate.

Ile czasu może być przechowywana ryba, z której chcę zrobić sushi?

  • Łosoś do sushi spokojnie może mieć dwa do trzech dni. Najważniejsza jest dobra jakość, co oznacza nieprzerwany łańcuch chłodniczy. Norweski łosoś hodowlany to jedyna ryba, której możesz używać do sushi bez mrożenia w temperaturze -20 stopni, przez co najmniej 24 godziny.