Nigiri z łososia norweskiego

Zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu instruktażowego, w którym krok po kroku pokazujemy, jak przygotować nigiri z łososia norweskiego.

 

    • Filet z łososia norweskiego
    • Omlet japoński
    • Ryż do sushi
    • Sos sojowy

    Chrzan wasabi
    Świeże warzywa
    Jest kilka prostych sposobów na przygotowanie nigiri. Jednym z nich jest formowanie wałeczka z ryżu, zaczynając od kulki. Kulkę uformuj z takiej ilości ryżu aby zmieściła się na wskazującym i środkowym palcu wyciągniętej, otworzonej dłoni. Następnie rozpłaszcz jak wałek. Gotowe wałeczki posmaruj chrzanem wasabi. Na każdym połóż cienki plasterek wykrojony ze świeżego fileta z łososia norweskiego.
    Serwuj z japońskim omletem i pociętymi w słupki lub wiórki warzywami – marchewką, ogórkiem, białą rzodkwią, kiełkami...