Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
Filet z dorsza pokroić na porcje.
Rozpuścić sól w zimnej wodzie. Do tak przygotowanej zalewy włożyć dorsza, pozostawić na 10 minut.
Dorsza wyjąć z solanki, osuszyć ręcznikiem papierowym i umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Paprykę chili, czosnek, imbir i szczypiorek drobno pokroić i wymieszać z oliwą.
Rybę zalać marynatą, pozostawić na 10 minut.
Rybę piec około 10 minut, aż będzie upieczona nawet w środku.
Marchew
Marchew obrać i pokroić w słupki o rozmiarach 3 x 1 cm.
Kawałki marchwi włożyć do garnka. Dodać sól, cukier i masło, dolać tyle wody, aby prawie całkowicie zakrywała marchew.
Przykryć i gotować około 4 minut, aż marchew nieco zmięknie.
Palone masło
Masło powoli ogrzewać w rondlu, aż uzyska barwę ciemnobrązową; przecedzić przez drobne sitko.
Dodać sos sojowy, doprawić do smaku sokiem z limonki.
Dorsza podawać z marchwią i gotowanymi ziemniakami, polać palonym masłem.