Składniki
Przygotowanie
Opłucz i osusz filety z ryby Skrei (około 300 g każdy).
Zawiń pojedyncze filety najpierw w folię spożywczą (samoprzylegającą), a następnie w folię aluminiową. Uwaga: Upewnij się, że rolki są szczelnie zwinięte, w przeciwnym wypadku filety mogą rozpadać się podczas krojenia.
Gotuj przez 15–20 minut w temperaturze 75–80°C. Dorsz powinien pozostać lekko przeźroczysty w środku.
Przygotuj karczochy: usuń zewnętrzną warstwę, odetnij końce płatków i odkrój łodygę u nasady. Przekrój na cztery części. Usuń i wyrzuć miękkie włókna ze środka.
Obierz ziemniaki i pokrój na cztery części wzdłuż.
Rozgrzej w garnku dwie stołowe łyżki oliwy z oliwek. Dodaj karczochy i ziemniaki, lekko dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojony czosnek i białe wino. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj bulion drobiowy. Gotuj warzywa, aż będą al dente.
Przypraw wywar z karczochów czarnymi oliwkami, majerankiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podawaj w czterech głębokich, podgrzanych talerzach. Przetnij ruloniki z dorsza na pół, ostrym cieńkim nożem. Usuń folię. Umieść rybę na warzywach. Dopraw solą morską i udekoruj czarnymi oliwkami i prażonymi orzeszkami pinii.