Składniki
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 75°C. Zeskrob dokładnie skórę i pokrój rybę na odpowiedniej wielkości porcje. Dopraw solą.
Smaż rybę na patelni z odrobiną oleju, skórą do dołu. Następnie umieść kawałki dorsza na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 15 minut. Usuń skórę.
Sos z kurczaka:
Gotuj bulion drobiowy do zgęstnienia. Powinien mieć galaretowatą konsystencję. Dopraw do smaku octem sherry i sokiem z cytryny.
Grzyby pokrój w kostkę i usmaż. Dodaj do sosu. Tuż przed podaniem wymieszaj z zimnym masłem.
Cytrynowo-cebulowy sos śmietanowy:
Podsmaż cebulę na maśle do miękkości. Dodaj biały ocet winny, sok z cytryny i wodę. Gotuj, aż cebula będzie zupełnie miękka. Rozgnieć cebulę i dopraw solą, cukrem i pieprzem cayenne do smaku.
Boczek pokrój w kostkę i usmaż na chrupko.
Podawaj rybę Skrei z boczkiem i sadzonymi jajami przepiórczymi (lub dwoma zwykłymi jajami), zwieńcz posiekanym szczypiorkiem i podsmażonymi kawałkami chleba. Umieść sos z boku talerza.