Składniki
Przygotowanie
Dorsza pokroić na porcje, posolić i popieprzyć.
Bekon pokroić w kostkę, smażyć kilka minut na patelni bez tłuszczu.
Dodać masło. Dorsza usmażyć z bekonem – około 3 minuty z każdej strony.
Marynowa czerwona cebula
Czerwoną cebulę pokroić na kawałki, usmażyć na maśle do miękkości.
Dodać cukier i ocet, smażyć 1-2 minuty.
Tuż przed podaniem wymieszać z rukolą.
Warzywa
Marchew, pietruszkę i kabaczek pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Pomidory zblanszować: przeciąć skórkę na krzyż w górnej części, włożyć do wrzącej wody na kilka minut, po czym od razu przełożyć do zimnej wody. Z pomidorów usunąć skórkę i nasiona, pokroić w małą kostkę.
Warzywa odcedzić, wymieszać z pokrojonym pomidorem.
Purée z ziemniaków
Ziemniaki ugotować do miękkości w nieposolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do odparowania, aż będą suche.
Ziemniaki obrać i ubić z masłem. Stopniowo dodawać śmietankę do uzyskania lekkiej konsystencji.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smażonego dorsza podawać z bekonem, marynowaną cebulą, warzywami i purée z ziemniaków.