Dorsz pieczony

Dorsz pieczony

Dorsz w towarzystwie tradycyjnych norweskich warzyw to smaczna i prosta potrawa.  Spróbuj tego przepisu z ryżem zamiast ziemniaków.

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 4,5

Składniki

Liczba porcji

Sos

Podawać z

Sposób

    • Rozgrzej piekarnik do 180°C.

    • Podziel dorsza na potrzebną Ci liczbę porcji.

    • Pokrój marchewkę, selera i pora w kostkę.

    • Zagotuj wodę, wrzuć marchewkę i gotuj przez 4 minuty.

    • Dodaj selera i pora, gotuj przez kolejną minutę.

    • Odlej wodę. Warzywa ułóż w nasmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym.

    • Połóż kawałki dorsza na warzywach, całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

    • Rozpuść margarynę na patelni. Dodaj mąkę, cały czas mieszając zawartość patelni.

    • Nie przerywając mieszania, dodawaj powoli mieszankę wody i śmietany.  Przed każdorazowym dolaniem płynu doprowadź całość do wrzenia.

    • Wkrusz do sosu kostkę rosołową.

    • Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

    • Dopraw do smaku solą.

    • Zalej rybę sosem, posyp startym serem.

    • Piecz przez około 15 minut.

    Podawaj dorsza z dodatkiem ryżu.