Dorsz w sosie śmietanowo- jajecznym

Klasyczne danie rybne z pysznym sosem. Najlepiej smakuje z pieca.  Przygotuj sos w czasie, kiedy ryba będzie się piekła. Podawaj z ziemniakami. Smacznego!

Trudny Łatwy
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

 

  • W garnku zagotuj wodę.

  • Dodaj plasterki szalotki oraz wino lub jedną łyżkę stołową białego octu.

  • Przypraw solą i pieprzem.

  • Nasmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne.

  • Ułóż w nim dorsza. Przypraw solą i pieprzem.

  • Wlej do naczynia zawartość garnka.

  • Dodaj na wierzch zawartość jednego opakowania groszku cukrowego w strąkach (mangetout).

  • Przykryj natłuszczonym papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 125°C piekarnika na około 10 minut.

  • W międzyczasie wbij cztery jajka do nierdzewnego, stalowego garnka o grubym denku.

  • Dodaj 100 ml śmietanki, 100 ml mleka i zamieszaj.

  • Mieszaj, aż sos zgęstnieje.

  • Pod koniec gotowania, dodaj kolejne 100 ml śmietanki i zmiksuj blenderem na gładką masę.

  • Dodaj łyżeczkę masła i garść drobno posiekanej natki pietruszki.

  • Przypraw solą i pieprzem.

  • Przełóż dorsza na talerze z ziemniakami i udekoruj je groszkiem cukrowym.

  • Podawaj z sosem.