Składniki
Przygotowanie
Dobrze osuszamy filet z dorsza i kroimy go na porcje o pożądanej wielkości.
Posypujemy solą i pieprzem.
Panierka
Łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy lodowatą wodę.
Mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Rozgrzewamy olej w naczyniu lub frytkownicy do 160°C.
Zanurzamy kawałki dorsza w panierce i pozwalamy trochę obcieknąć.
Smażymy rybę dwa razy przez 5 minut, aż wszystkie porcje staną się złote i chrupkie.
Układamy je na ręczniku do suszenia, który pochłania tłuszcz.
Sos tatarski
Mieszamy żółtko z cytryną, musztardą i wyciśniętym czosnkiem.
Wciąż mieszając dodajemy po trochę oleju.
Dodajemy posiekanego ogórka i kapary, doprawiamy solą.
Podajemy usmażonego na oleju dorsza z frytkami, sosem tatarskim i łódeczkami z cytryny.