Przejdź do treści głównej
Przepisy

Dorsz z kremem brokułowym i glazurowaną marchewką

Dorsz ugotowany w wodzie z przyprawami ma niesamowity smak. Podawać z kremem brokułowym, glazurowaną marchewką i pieczonymi ziemniakami.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŚredni
Ocena2/5

Składniki

Przygotowanie

  • Dorsza pokroić na porcje.
  • Pomarańczę obrać cienko ze skórki, cebulę pokroić na plasterki.
  • Zagotować wodę.  Dodać skórkę pomarańczową, cebulę, łodyżki pietruszki, ziarna czarnego pieprzu i kolendry, nasiona kopru włoskiego i gwiazdki anyżu. Gotować na wolnym ogniu 10 minut.
  • Dorsza włożyć do wody, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 10 minut. Przed podaniem z ryby usunąć skórę.

Krem brokułowy

  • Oddzielić kilka różyczek brokuła i odłożyć.
  • Resztę brokułów umyć, pokroić na małe kawałeczki i ugotować w nieposolonej wodzie do miękkości.
  • Dobrze odcedzić, następnie ubić na purée z dodatkiem masła.
  • Dodać śmietanę crème fraîche, doprawić solą i pieprzem cayenne.
  • Różyczki z brokuła usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Przed podaniem dodać różyczki do kremu brokułowego, delikatnie wymieszać.

Marchewka glazurowana

  • Wycisnąć sok z pomarańczy, rozmaryn drobno posiekać.
  • W rondlu roztopić masło, dodać sok z pomarańczy, rozmaryn i miód.
  • Marchew obrać i pokroić w słupki, wrzucić do rondla.
  • Gotować, aż będzie miękka.
  • Tuż przed podaniem doprawić solą i pieprzem.
  • Dorsza podawać z kremem brokułowym, glazurowaną marchewką i pieczonymi ziemniakami.