Składniki
Przygotowanie
- Dorsza pokroić na porcje.
- Pomarańczę obrać cienko ze skórki, cebulę pokroić na plasterki.
- Zagotować wodę. Dodać skórkę pomarańczową, cebulę, łodyżki pietruszki, ziarna czarnego pieprzu i kolendry, nasiona kopru włoskiego i gwiazdki anyżu. Gotować na wolnym ogniu 10 minut.
- Dorsza włożyć do wody, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 10 minut. Przed podaniem z ryby usunąć skórę.
Krem brokułowy
- Oddzielić kilka różyczek brokuła i odłożyć.
- Resztę brokułów umyć, pokroić na małe kawałeczki i ugotować w nieposolonej wodzie do miękkości.
- Dobrze odcedzić, następnie ubić na purée z dodatkiem masła.
- Dodać śmietanę crème fraîche, doprawić solą i pieprzem cayenne.
- Różyczki z brokuła usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem dodać różyczki do kremu brokułowego, delikatnie wymieszać.
Marchewka glazurowana
- Wycisnąć sok z pomarańczy, rozmaryn drobno posiekać.
- W rondlu roztopić masło, dodać sok z pomarańczy, rozmaryn i miód.
- Marchew obrać i pokroić w słupki, wrzucić do rondla.
- Gotować, aż będzie miękka.
- Tuż przed podaniem doprawić solą i pieprzem.
- Dorsza podawać z kremem brokułowym, glazurowaną marchewką i pieczonymi ziemniakami.