Składniki
Przygotowanie
Ugotuj ziemniaki na miękko. Zgnieć je wraz z masłem i mlekiem na purée.
Gotuj dorsza przez około 4 minuty, a następnie go ostudź.
Pokrój boczek w kostki i usmaż skwarki.
Wymieszaj dokładnie ziemniaki, dorsza, skwarki i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Przypraw solą i pieprzem.
Formuj kuleczki. Obtaczaj je następnie w mące, jajku i tartej bułce, w tej kolejności.
Smaż klopsiki na złoto na gorącym oleju.
Sos tatarski
Zmieszaj żółtko jajka z sokiem z cytryny, musztardą dijon i czosnkiem przepuszczonym przez wyciskarkę.
Dolewaj powoli olej, nie przerywając mieszania.
Dodaj posiekane ogórki kiszone oraz kapary, dopraw do smaku solą.
Salsa
Pokrój suszone pomidory w cienkie paseczki. Czosnek, szalotkę oraz chilli posiekaj drobno.
Zmieszaj wszystkie składniki salsy w rondelku i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Przypraw do smaku solą i odrobiną cukru.
Podawaj klopsiki z dorsza z sosem tatarskim i salsą jako dodatkiem.
Rada: Jeśli brak Ci czasu, gotową salsę możesz kupić w sklepie.