Składniki
Przygotowanie
Pokrój dorsza w odpowiednie porcje. W oddzielnych miskach ubij jajka i wymieszaj mąkę i sól. Obtocz kawałki ryby w mieszaninie mąki, a następnie zanurz je w ubitych jajkach.
Smaż rybę na maśle, na średnim ogniu, aż będzie prawie gotowa, przez około trzy minuty z każdej strony.
Szybko podsmaż szynkę na chrupko.
Sos pomidorowy: Podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulę, aż stanie się miękka i szklista. Dodaj posiekane pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodaj bulion rybny i gotuj na niewielkim ogniu bez pokrywki, aż sos zgęstnieje. Przypraw drobno posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na podgrzane talerze nałóż sos pomidorowy i makaron, na wierzchu ułuż kawałki dorsza i plasterek szynki. Podawaj z gotowanymi lub duszonymi warzywami.