Przejdź do treści głównej
Przepisy

Makaron ze smażonym dorszem norweskim Skrei, szynką serrano i sosem pomidorowym

Kochasz kuchnię śródziemnomorską? Spróbuj przepisu na makaron z szynką serrano, dorszem norweskim Skrei i sosem pomidorowym.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Pokrój dorsza w odpowiednie porcje. W oddzielnych miskach ubij jajka i wymieszaj mąkę i sól. Obtocz kawałki ryby w mieszaninie mąki, a następnie zanurz je w ubitych jajkach.

  • Smaż rybę na maśle, na średnim ogniu, aż będzie prawie gotowa, przez około trzy minuty z każdej strony. 

  • Szybko podsmaż szynkę na chrupko. 

  • Sos pomidorowy: Podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulę, aż stanie się miękka i szklista. Dodaj posiekane pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodaj bulion rybny i gotuj na niewielkim ogniu bez pokrywki, aż sos zgęstnieje. Przypraw drobno posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem.

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Na podgrzane talerze nałóż sos pomidorowy i makaron, na wierzchu ułuż kawałki dorsza i plasterek szynki. Podawaj z gotowanymi lub duszonymi warzywami.