Paella z krewetkami, dorszem i małżami

Paella z krewetkami, dorszem i małżami

Hiszpańska paella dobrze pasuje na co dzień i od święta. Jeśli chcemy przygotować zwykły obiad, można położyć na niej krewetki, dorsza i małże, a w wersji odświętnej, dodać więcej morskich delikatesów.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Pokroić dorsza w kostkę.

  • Posiekać cebulę i czosnek, a paprykę pokroić w kostkę.

  • Podsmażyć cebulę i czosnek na oleju przez ok. 6 minut.

  • Dodać paprykę, ryż i szafran.

  • Wlać bulion z kurczaka i gotować na wolnym ogniu przez 25-30 minut.

  • Dodać pokrojonego dorsza i zielony groszek, gotować na wolnym ogniu, aż dorsz będzie gotowy, przez ok. 3 minuty.

  • Dodać małże i krewetki na kilka minut przed podaniem

  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem Cayenne.

 

Potrawę podawać posypaną oregano, z ćwiartkami limonki.