Pieczony dorsz norweski z sosem ze skorupiaków

Pieczony dorsz norweski z sosem ze skorupiaków

Pieczony dorsz podany ze smakowitym sosem ze skorupiaków to doskonałe danie przyrządzone z dobrych norweskich produktów. Świetny wybór na przyjęcie z obiadem.

Trudny Trudny
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sos

Podawać z

Sposób

Sos ze skorupiaków

  • Norweskie krewetki opłukać, wyjąć ze skorupek i włożyć do lodówki. Skorupki zachować.

  • Pokroić w kostkę warzywa: marchewkę, selera i selera naciowego oraz koper włoski. Cebulę i czosnek grubo posiekać.

  • Warzywa i skorupki krewetek smażyć w oleju około 4-5 minut; nie dopuścić, aby zrobiły się brązowe. Dodać wino, zagotować.

  • Wmieszać purée z pomidorów, dodać liść laurowy, wodę i śmietankę double cream. Gotować na małym ogniu około 2 godzin.

  • Sos przecedzić, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne.

  • Postawić w ciepłym miejscu. Tuż przed podaniem spienić za pomocą blendera.

Dorsz norweski

  • Rozgrzać piekarnik do 200 °C.

  • Dorsza norweskiego pokroić na kawałki tej samej wielkości. Ułożyć na blaszce do pieczenia, posolić, dodać trochę wody.

  • Przykryć folią aluminiową i piec około 15 minut.

Dodatki

  • Pomidory zblanszować, przekroić na pół, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.

  • Paprykę chili drobno posiekać. Dodać taką ilość chili, aby sos był odpowiednio ostry.

  • Wymieszać chili i pomidory, podgrzać z małą ilością oleju. Dodać norweskie krewetki, nadal podgrzewać. Wmieszać bazylię.

  • Szparagi obrać, gotować około 3 minut w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie.

  • Dorsza podawać ze szparagami, krewetkami w pomidorach i ugotowanymi ziemniakami.