Składniki
Przygotowanie
Ugotuj ziemniaki.
Pokrój rybę na niewielkie kawałki. Wrzuć do miksera wraz z solą i zmiksuj na gładką masę.
Ziemniaki zgnieć na purée z dodatkiem drobno posiekanego pora i natki pietruszki. Zmieszaj dokładnie z mlekiem i rybą. Przypraw solą i pieprzem.
Purée z zielonego groszku
Gotuj groszek do miękkości, odlej wodę i zmieszaj groszek z drobno posiekanymi listkami mięty i resztą składników. Do zmiksowania na purée użyj blendera. Przypraw solą i pieprzem.
Ciasto na tempurę
Do miski wlej piwo, wsyp mąkę i wymieszaj na gęstą, gładką masę. Jeśli chcesz, by tempura była chrupka, wykorzystaj ją natychmiast.
Rozgrzej olej na dużej patelni lub we frytkownicy. Za pomocą łyżki nabieraj porcje rybnej mieszanki wielkości małych placuszków. Zanurzaj je kolejno w tempurze, upewniając się, że ciasto dokładnie pokrywa całą porcję.
Smaż aż do uzyskania złocistej otoczki na brzegach.
Osusz każdy placuszek ręcznikiem papierowym.
Podawaj placuszki z purée z groszku i plastrami cytryny.