Przejdź do treści głównej
Przepisy

Proste danie z dorsza

Pieczony dorsz stanowi proste i smaczne danie. Tę potrawę przyrządza się z dorsza, kalafiora, papryki, szpinaku, czosnku i śmietany crème fraîche.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŁatwy
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 200°C.

  • Dorsza pokroić na kawałki o wielkości 3 cm.

  • Kalafiora podzielić na małe różyczki; paprykę i szpinak pokroić w paski.

  • Czosnek zetrzeć, wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz.

  • Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem. Wlać śmietanę, ułożyć kawałki dorsza, a następnie kalafiora i paprykę.

  • Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać szpinakiem.

  • Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze około 5 minut, aż ryba będzie całkowicie upieczona.

Podawać z kawałkami cytryny i gotowanymi ziemniakami.