Przejdź do treści głównej
Przepisy

Rybne curry z mlekiem kokosowym

Kiedy mamy ochotę na kuchnię azjatycką, przygotujmy egzotyczne curry rodem z Tajlandii. Smaku tej potrawie dodaje pasta z krewetek.

Czas gotowania40-50 min
Poziom trudnościŚredni
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Dorsza pokroić na porcje.

  • Uprażyć ziarna kolendry i kminek w woku bez dodatku tłuszczu.

  • Szalotkę, czosnek, imbir, trawę cytrynową i paprykę chili pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do malaksera. Dodać ziarna kolendry, kminek, gałkę muszkatołową, pieprz, pastę z krewetek i oliwę. Miksować do uzyskania gładkiej pasty.

  • W nagrzanym woku usmażyć dorsza na złoto w niewielkiej ilości oleju – około 1 minuty z każdej strony.

  • Ostrożnie wymieszać z pastą curry.

  • Dodać mleczko kokosowe i kiełki fasoli; dusić 5-6 minut, mieszając.

  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z ryżem jaśminowym.