Przejdź do treści głównej
Przepisy

Smażony dorsz po chińsku w pięciu smakach

Przyrządzając to chińskie danie poczujemy się jak w prawdziwej chińskiej kuchni. W tym przepisie dorsza smażymy w woku z przyprawami i podajemy z ryżem.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŚredni
Ocena3/5

Składniki

Przygotowanie

  • Pokroić dorsza na paluszki, posypać mąką kukurydzianą, solą i chińską przyprawą pięciu smaków.

  • W woku podgrzać olej kukurydziany, aż zadymi.

  • Usmażyć połowę paluszków rybnych – około 1 minuty z każdej strony.

  • Wyłożyć na ręcznik papierowy; resztę ryby usmażyć w ten sam sposób.

  • Po usmażeniu trzymać w ciepłym miejscu.

Sos

  • Drobno posiekać czosnek i imbir; dymkę pokroić na kawałki o wielkości 1 cm.

  • Osuszyć wok; na niewielkiej ilości oleju kukurydzianego przez 2 minuty smażyć czosnek, imbir i dymkę.

  • Dodać sherry i sos sojowy, po czym gotować jeszcze 3 minuty.

  • Zmniejszyć płomień i dodać chińską przyprawę pięciu smaków.

  • Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą, dodać do sosu; zagotować.

Dorsza podawać z sosem i ryżem jaśminowym.