Składniki
Przygotowanie
Pokroić dorsza na paluszki, posypać mąką kukurydzianą, solą i chińską przyprawą pięciu smaków.
W woku podgrzać olej kukurydziany, aż zadymi.
Usmażyć połowę paluszków rybnych – około 1 minuty z każdej strony.
Wyłożyć na ręcznik papierowy; resztę ryby usmażyć w ten sam sposób.
Po usmażeniu trzymać w ciepłym miejscu.
Sos
Drobno posiekać czosnek i imbir; dymkę pokroić na kawałki o wielkości 1 cm.
Osuszyć wok; na niewielkiej ilości oleju kukurydzianego przez 2 minuty smażyć czosnek, imbir i dymkę.
Dodać sherry i sos sojowy, po czym gotować jeszcze 3 minuty.
Zmniejszyć płomień i dodać chińską przyprawę pięciu smaków.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą, dodać do sosu; zagotować.
Dorsza podawać z sosem i ryżem jaśminowym.